sobota 3. března 2012

Co se musí nevyhnutelně stát

NS MAS má zpracovaný Národní strategický plán Leader 2014+, k němu jsme vytvořili "kuchařku" Komunitně vedený místní rozvoj v praxi České republiky. A co dál? Že bychom měli hotovo? To v žádném případě. Teď to teprve začíná. V rámci týmu máme připravený další pětibodový plán, který nás čeká naplnit:

1) Návrh rozhodovací struktury MAS dle nových Nařízení a zapracování principů transparentnosti dle připomínek a podmínek potencionálních donátorů.
Nejčastějšími připomínkami vzešlými z komunikace s partnery a ministerstvy je nejasné fungování MAS, velké rozdíly v jejich kvalitě, v některých případech také podezření z účelovosti a také nepřehlednost rozhodovacích struktur. Dle pohledu zvenku také chybí jasná odpovědnost za chyby. Mnohé názory reflektují potencionální neodolnost lobbystickému nátlaku v případě rozdělování většího "balíku" peněz. Je třeba stabilizovat a zpřesnit pravidla transparentnosti. Adekvátní odpovědí na podezření by měla být právě tato pravidla a především jejich dodržování.

2) Zpracování návrhu certifikace implementační struktury MAS a jejího provádění, přerod NS MAS ze zájmové na profesní organizaci s právem certifikace MAS.
Bez jasné, přehledné a jednoduché struktury, kterou bude možno kontrolovat, hodnotit a certifikovat, se MAS nedostanou mimo rámec PRV. Je třeba nastavit pevná a nepřekročitelná pravidla pro tvorbu orgánů, pro administrativní postupy MAS a především milníky, které bude možno sledovat a kontrolovat. Čím větší transparentnost bude celá struktura nabízet, tím lépe pro celou metodu Leader. Ta by měla být odolná vůči vnějším lobbystickým i politickým vlivům. Jen tak bude možno ji využívat v čase. Cílem NS MAS by mělo být stát se certifikační profesní organizací, která bude nejen hájit zájmy MAS, ale bude také umět vyloučit ze systému ty MAS, které likvidují dobrou pověst metody Leader a uplatňují korumpující a korupční jednání v systému výběru projektů či podvádí v systému administrativy.

3) Zpracování návrhu struktury Integrované strategie rozvoje území.
Rozpracování struktury ISRÚ, jejíž základní obsah je součástí "kuchařky", na dílčí celky. Obsahem by měl být také základní požadavek na zapojení obyvatel a organizací v regionu do přípravy ISRÚ jako základ transparentnosti. Zapojení co nejširšího spektra by mělo být základním kamenem celé strategie, ze které by vše mělo vycházet. Nelze se spokojit s unifikovanými strategiemi externích subjektů obsahující všeobecné texty bez konkrétních podkladů. Další nedílnou součástí by měly být kvantifikované monitorovací indikátory, jakých chce region na konci plánovaného období dosáhnout – tedy kolik čeho region potřebuje. A samozřejmě také na základě čeho k těmto číslům došel (nelze akceptovat odhad). MAS jako odborníci na region, na kterém působí, by měly mít jasno, co region potřebuje a čeho chtějí dosáhnout. Z naplňování ISRÚ se pak na konci období budou regionu zodpovídat. Součástí ISRÚ by měl být samozřejmě také návrh evaluace jak průběžné, tak finální – tedy co se bude sledovat a jak.

4) Rozpracování návrhu struktury Programových rámců dle požadavků jednotlivých donátorů.
Na základě ISRÚ a tedy požadavků regionu budou zpracovávány jednotlivé Programové rámce (v podstatě typu Strategický plán Leader co do rozsahu a obsahu). Na nás bude navrhnout prvotní strukturu tohoto (těchto) dokumentu s respektování specifických požadavků a podmínek jednotlivých ministerstvev, které budou mít ve své gesci budoucí dotační programy.

5) Rozvoj venkova jako cíl spolupráce mezi zájmovými organizacemi
Prohloubení součinnosti s jednotlivými zájmovými organizacemi na venkově – ze strany veřejné správy se Svazem měst a obcí ČR, Sdružením místních samospráv ČR a Spolku pro obnovu venkova ČR, ze soukromého sektoru s Asociací nevládních neziskových organizací ČR, Agrární komorou ČR, Asociací soukromého zemědělství ČR, Hospodářskou komorou a dalšími. Díky eliminování rozdílných názorů (a potlačením jejich důležitosti v rámci spolupráce) a zdůrazněním společných zájmů ve venkovském prostoru dojde k posílení pozice venkova při vyjednávání. Jistě se s partnery shodneme na tom, že venkov jako celek – tedy všechny jeho součásti, je značně podfinacovaný a zaslouží si cílenou podporu. Chceme spolu s nimi naplnit heslo VENKOV JAKO DŮSTOJNÉ MÍSTO PRO ŽIVOT.

4 komentáře:

  1. Souhlasím v plném rozsahu. Jen pár připomínek:
    Ad.1) Některé reakce bohužel vychází i z neznalosti metody Leader a činnosti MAS. Je třeba se stále více ukazovat na veřejnosti. Zlepšit naši propagaci a propagaci metody.
    Ad.2) Tímto bodem se musí začít v co nejkratší době zabývat PS hodnocení. Bylo by vhodné zatáhnout do tohoto procesu také jednotlívá ministerstva, pokud o to budou mít zájem.
    Ad.3 a 4) Tyto body jsou asi jasné a je hloupost vymýšlet vymyšlené. Každý asi ví, jak by měla vypadat a co má obsahovat ISRU.
    Ad. 5) Tady mám trošku strach, jak se nám podaří všechny aktéry venkova dostat k jednomu jednacímu stolu. No, a pokud se nám to podaří, přesvědčit všechny o tom, že existuje pouze jeden venkov a že na venkově jsou i jiné subjekty, než zemědělské. To se zatím nedaří ani při jednáních na MZe u tzv. Kulatých stolů ministra, kde si každý zatím hraje na svém písečku, tedy až na světlé výjimky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ad.3 a 4) Tyto body jsou asi jasné a je hloupost vymýšlet vymyšlené. Každý asi ví, jak by měla vypadat a co má obsahovat ISRU.

    Já se naopak domnívám, že by to na škodu vůbec nebylo.Dufková

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasim s popisem dalsich kroku. Pro praci "pripravneho tymu" bych je rozdelil bych do techto fazi:
    1+2 (struktura MAS a standardy)
    3+4 (ISU a programove ramce)
    5 (spoluprace stresnich NNO)

    Dle drivejsi dohody si v ramci "podpurne skupiny" beru za ukol bod 1+2, pricemz bych vyuzil podobne principy jako pri tvorbe "kucharky", s tim rozdilem, ze tentokrat by se jednalo o jednani rozsirene PS LEADER a obnovene PS HODNOCENI. Ministerstva a dalsi organy bych do pripravy materialu zapojil az ve fazi, kdy budeme mit navrzenou ramcovou kostru, podobne jako u kucharky. Myslim, ze je realne stihnout prvni verzi materialu do konce dubna. Prvni sirsi jednani muzeme zkusit usporadat pri Valne hromade v Rumburku, bude-li prostor.

    Pricemz si myslim, ze 3+4 je v "kucharce" pro tuto chvili v dostatecne podrobnosti a nyni je nutne pockat na zpetnou vazbu od ridicich organu, mozna nejake nastiny rozdeleni „sveta“ do operacnich programu apod. Po shlednuti nekolika ISU i SPL ze stavajiciho obdobi si narozdil od FW myslim, ze je treba podrobneji upresnit pozadavky na obsah nove ISRU, aby je pak bylo mozne vyhodnocovat a sledovat jejich naplnovani apod. Zpracovani techto bodu bych ale prozatim odlozil - cca na kveten-cerven.

    Bod 5 je podle mne velmi dulezity a vpodstate jednim z hlavnich ukolu Vyjednavaciho tymu.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný den: Konečně se mi podařilo přihlásit,....
    Díky za sepsání toho, o čem se jen hovoří, takhle to neopomineme.
    Za mne k jednotlivým bodům:
    1) Ano, je třeba uplatnit nějake požadavky na kontrolní orgány MAS, jako například zveřejnění, ... a dále poměr sektorů přísně uplatnit i na valné hromady a správní rady, nejen na orgána rozhodující o SPL. Je to těžké, ale je to cesta k důvěře.
    2) Nikdo než my to nenapíše, musíme ale být přísní, návrhy s hvezdičkami nebo jinými úrovněmi jsou cesta. Ovšem minimální standard musí být výše než je. S Václavovým pohledem souhlasím, ač sám vím, že te%d nemáme v mas zdroje to vše obsáhnout. Ale je to nutné.
    3) O tom se mluví již od podzimu, struktura není ani známa ani dostatečně popsaná, pokud podle ní mají byýt strategie meziresortně posouzeny, pak to chce podrobné minimální požadavky. EK ani CR to nesepíší, musíme jim pomoct. Můžeme se v PS zítra poradit, a zjistit, co kde maji jinde v EU rozpracováno.
    4) Všichni to potřebujeme a opět, nebude-li náš návrh, nebude žádný.
    5) Už jsem to osaměle říkal, jako pěknou insporaci a návrh na Výboru po návratu z konference ARC2020, Je to podobné a o hladinu výše na úrovni EU. Bohužle my jsme ti zastánci komununitního rozvoje a my to musíme iniciovat. Recept je v ČJ na webu ARC2020. :)
    Petr K

    OdpovědětVymazat